ROHANI DAO ROK VELIKIM SILAMA

Ako se ne pridržavate nuklearnog sporazuma nećemo ni mi

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je danas da će Iran prestati da se pridržava određenih djelova nuklearnog sporazuma i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je riječ o bankarskim i naftnim sektorima.

Rohani je rekao da je poslao pisma potpisnicama nuklearnog sporazuma, koje je obavijestio da se njegova zemlja neće više pridržavati ograničenja, u vezi sa zalihama obogaćenog uranijuma i teške vode, prenio je Blumberg.

Iranski predsjednik je rekao da će Iran zadržati višak obogaćenog uranijuma i teške vode i dao rok od 60 dana da se odrede novi uslovi za nuklearni sporazum s tom zemljom.

Rohani je upozorio da ukoliko rok istekne, a ne postignu se bolji uslovi, Iran će započeti sa većim obogaćivanjem uranijuma, prenio je AP.

Ukoliko ostale zemlje ispune zahtjeve Irana, on će se vratiti prvobitnim obećanjima iz nuklearnog sporazuma 2015. godine, navodi se u pismu, koje je Rohani poslao liderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Njemačke. Pismo je poslato i Rusiji.

Rohani se obratio danas, na godišnjicu povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila sa Teheranom.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine podrazumijevao je da se ukinu sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje.

Izvor: Tanjug