Ukoliko državi i nevladinom sektoru nisu potrebni nacionalni parkovi i javno preduzeće koje njima upravlja, bilo bi korektno da kažu i da se polako razilazimo, piše u saopštenju koje potpisuju predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkocve Crne Gore, Marina Jočić i direktorica tog preduzeća, Jelena Kljajević.

“Pored toga što Vlada nije uplatila novac za majske plate radnicima, ušli smo i u Vladin program podrške privredi i građanima, gdje su cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu smanjene za pedeset posto, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu do sledeće godine, uz reprogram na 12 rata. Kao da se nastavlja praksa predhodne Vlade koja nam je otela dva najznačajnija ugostiteljska objekta, restorane na Biogradskom i Crnom jezeru i predala privatniku i tako dramatično smanjila prihode nacionalnih parkova. I zbog najnovijih mjera nove Vlade smo ostali bez značajnih prihoda posebno uoči početka turističke sezone za koju smo imali velike investicione planove”, piše u saopštenju.

Jočić i Kljajević ističu da su, sa namjererom da unaprijed poslovanje preduzeća, formirale nove službe od radnika koje su zatekle i nekoliko novoprimljenih, a krivolov na Skadarskom jezeru je u ogromnoj mjeri smanjen upravo, kako navode, angažovanjem na određeno vrijeme osam nadzornika.

“Zbog tih aktivnosti smo se našli i na meti nevladinih, ali i Vladinih organizacija koje su mirno posmatrale kako je prethodni direktor uposlio u vrijeme svog mandata 101 radnika, od čega 42 poslije izbora. Takođe su mirno posmatrali kako se za izradu jednog projekta za toalet sa dvije šolje i dva lavaboa plaća gotovo 8000 evra, dok je predračun iznosio čitavih 30.000 evra. To je samo jedan od „biznisa“ prethodne uprave koja nije izazvala pozornost niti Specijalnog državnog tužilaštva, niti nevladinog sektora, niti pak Vlade.”

Dodaju da im se prigovara i izrada novog loga preduzeća.

“Za taj novi znak nismo izdvojili ni jedan evro, a njegovom centru se nalazi prikaz teritorije Crne Gore, za razliku od predhodnog koji je koštao deset hiljada evra, ko god da je to finansirao. Za ovu sezonu imamo velike planove. Pored očuvanja i afirmacije prirodnih i kulturnih dobara koja su nam data na upravljanje, namjerili smo da poboljšamo turističku ponudu na dobrobit Preduzeća ali i lokanih zajednica. Dakle, planiramli smo da stavimo u funkciju dva kafe bara na Crnom i Biogradskom jezeru, da preuzmemo restoran na Skadarskom jezeru, kao i bungalove na Lovćenu. Planiramo da aktiviramo rafting Tarom u našoj režiji, dva vozića za panoramsko razgledanje Lovćena i Durmitora (koji su, inače, od kad su kupljeni i plaćeni 450.000 evra, dvije godine bili van funkcije), kao i krstarenje Skadarskim jezerom. Planiramo takođe da postavimo ekološke toalete svuda gdje nedostaju, kako bi crnogorski nacionalni parkovi ličili na one u uređenim zemljama”, navode Jočić i Kljajević.

“Ako sve ovo nije dovoljno pet mjeseci po ulasku u razorene nacionalne parkove, nego nam pola Pravne službe radi oko ispunjavanja raznoraznih zahtjeva umjesto da bude pravna podrška našim ambicijama da preduzeće dignemo na noge, možemo da kažemo da niti možemo više, niti možemo bolje. I da napomenemo da Uprava JPNPCG nema šta da krije, već se strogo drži zakona i sve snage su usmjerene na ravoj preduzeća”, zaključuje se.

Izvor: RTCG