Akcijom uređivanja prostora, 6. septembra 2018. godine, Nacionalni park Durmitor obilježio je svoj dan.

Kako je saopšteno iz NPCG, služba ambijentalne higijene je uređivala prostor od ulaza u Park ka Crnom jezeru, jednom od najljepših planinskih jezera, kako nacionalnog parka, tako i sjevera Crne Gore.

“Ljubitelji prirode, toga dana, osim što su uživali u šetnji, pješačenju i planinarenju u Parku, shodno Odluci o visini naknada Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, takođe su bili oslobođeni plaćanja ulaza u ovo zaštićeno prirodno područje. NP Durmitor se zahvaljujući brojnim prirodnim i kulturnim vrijednostima i raznovrsnom turističkom ponudom zasnovanom na aktivnom turizmu izdvaja među zaštićenim područjima Dinarskog regiona”, dodaju oni.

Ističu da je turistička ponuda NP Durmitor je raznovrsna i privlači brojne turiste.

“Domaći i međunarodni turisti su zainteresovani za pješačke i biciklističke staze, planinarenje, rafting rijekom Tarom, kao i obilazak Crnog jezera i ostalih planinskih jezera. Najviše je posjetilaca iz regiona, kao i iz  Francuske, Njemačke, Rusije, Belgije, Poljske, Izraela i Velike Britanije koji su posjetili UNESKO-vo zaštićeno područje i uživali u brojnim aktivnostima u parku. Nacionalni park bilježi i povećanu posjetu turista iz azijskih zemalja, posebno iz Kine”, navode iz NPCG.

Podsjećaju, da je kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor, 1980. godine, upisan na UNESKO-vu Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere, 1977. godine.

“Nacionalni park Durmitor osnovan je 1952. godine. Osnovna odlika reljefa je prostrana visoravan na 1.500 metara namorske visine koju usijecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2.000 metara. Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „Gorske oči“. Bistre i silovite rijeke Tare, Drage, Sušice i Komarnice, podarile su ovom parku kanjonske doline. Posebno impresionira kanjon rijeke Tare, drugi po dubini na svijetu, stvoren divljim tokom i bukovima durmitorskih voda”, naglašavaju oni.

Izvor: CdM