ADVOKATSKA KOMORA: Osudili objavljivanje transkripta

0
315

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore, Zdravko Begović, saopštio je da se objavljivanjem sadržaja telefonskih razgovora između advokata Gorana Rodića i klijenata narušavaju elementarni odnosi advokata i klijenata.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) objavilo je na svom sajtu dio materijala dobijenog iz mobilnih telefona koje je koristio advokat Goran Rodić, kao i druge dokaze koji su izuzeti po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Begović navodi da u Advokatskoj komori ovakvo postupanje SDT-a smatraju “neprihvatljivim i obavještavamo javnost da advokatura, kao ustavni nosilac pružanja pravne pomoći građanima, osuđuje ovakve grube atake na osnovne principe advokatske profesije i prava građana”.

“Posljednjim slučajem objavljivanja sadržaja telefonskih razgovora između advokata Gorana Rodića i klijenata narušavaju se elementarni odnosa advokata i klijenata, koji počivaju na odnosu punog povjerenja, posvećenosti zaštite prava klijenta i zakonskoj obavezi čuvanja profesionalne tajne”, saopštio je Begović u reagovanju.

On smatra da na ovaj način nije moguće zaštititi i promovisati slobodu ostvarivanja profesije advokata, a što je, kako je rekao, univerzalni princip o slobodi obavljanja advokatske profesije.

Inače, Advokatska komora je i ranije reagovala povodom nezakonitog pretresa kancelarije advokata Rodića koji je izvršen po nalogu Specijalnog tužilaštva, kada su advokatu oduzeti telefoni, čiji je sadržaj objavilo Specijalno tužilaštvo.

Ostavi komentar

Molimo vas da unesete Vaš komentar
Molimo Vas da unesete Vaše Ime ovdje