Advokatska komora Crne Gore donijela je odluku da od 24. maja, obustavi pružanje pravne pomoći

Prema prvim preliminarnim rezultatima glasanja advokata Advokatske komore Crne Gore, većinom glasova izglasan je prekid štrajka, saznaje nezvanično portal Dan iz više izvora. O mogućem ovakvom ishodu ranije je pisao portal Dana.

Podsjećamo, nedavno je održan sastanak između predstavnika  Advokatske komore Crne Gore, Ministra unutrašnjih poslova i rukovodioca  Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Sergeja Sekulovića i predstavnicima Ministarstva finansija i Vlade.

Taj sastanak je protekao u konstruktivnoj razmjeni mišljenja, a nakon diskusije strane su se  saglasile u nekoliko budućih koraka:

-formirati paritetne radne grupe od predstavnika Vlade Crne Gore i Advokatske komore Crne Gore, koje će  raditi na analizi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga do kraja kalendarske godine;

-pri tome, radne grupe će izvršiti analizu svih elemenata Zakona uključujući njegov naziv i sadržinu i druga pravna rješenja, koja će u cjelosti uvažiti specifičnosti advokatske djelatnosti,  propisane  članom 21 Ustava Crne Gore.

Podsjećamo, nakon prebrojavanja glasova advokata Advokatske komore Crne Gore, 8.7.2021. objavljena je zvanična odluka većine advokata da se nastavlja štrajk. To je bilo i prvo njihovo glasanje povodom ove situacije.

Advokati brane samostalnost i dostojanstvo

-Advokatska komora Crne Gore donijela je odluku da od 24. maja, obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji države sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene. U saopštenju je tada pojašnjeno da na ovaj način advokatura brani dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost na kojima se temelji postojanje te profesije.

– Na ovaj postupak Advokatska komora je bila prinuđena zbog neuspjelih pregovora koji su vođeni sa Vladom, a zbog čega bi se advokati našli u izuzetno otežanom položaju prilikom obavljanja đelatnosti i bili jedini predstavnici ove profesije u regionu koji podliježu fiskalizaciji- navodi se u ranijem saopštenju Advokatske komore koje potpisuje predsjednik Zdravko Begović.

Izvor: dan.co.me