Advokati Đukanovića pripremaju krivičnu prijavu i privatnu tužbu zbog kartice u Atlas banci

Advokatski tim predsjednika Crne Gore Mila Đukanović priprema obimnu krivičnu prijavu i privatnu tužbu protiv odgovornih lica u Atlas banci, koji su, bez njegovog znanja, odobrenja i saglasnosti vršili novčane transakcije na njegovom računu, u cilju pokrivanja navodnog duga na rivolving platnoj kartici, o kojem Đukanović, kao klijent Atlas banke, nije bio nikad obaviješten.


foto: rtcg.me

Podsjećamo da je vlasnik Atlas banke Duško Knežević objavio da su neki računi Đukanovića pokrivani iz aktive Atlas banke, saznaje CDM.

“To su radili službenici na operativnom nivou po mom nalogu”, rekao je Knežević.

Predsjednik Crne Gore je potvrdio da je bio korisnik kartice u Atlas banci ali da je sve svoje obaveze po ovom osnovu uredno izmirivao. Đukanović je odmah najavio da će, nakon provjere, zavisno od rezultata, pokrenuti postupak pred nadležnim organima protiv odgovornih lica uključenih u, kako je rekao, “prljavu akciju smišljenu radi moje političke i moralne diskreditacije, u pokušaju skrivanja kriminalnih radnji vlasnika Atlas banke”.

Kako tvrdi izvor CdM-a, očigledno da je provjera koju je Đukanovićev tim obavio pokazala da ima osnova za tužbu, i krivičnu i privatnu, i da je Knežević radio mimo propisa koji su obavezni u ovakvim slučajevima. To je juče indirektno najavljeno i u saopštenju Đukanovićeve Demokratske partije socijalista u kojem se, između ostalog, navodi da su svi postojeći računi predsjednika države uredno plaćani, “a za taj jedan za koji Knežević tvrdi da je postojao, a nije plaćen, napravljena je provjera u banci, iz koje do sada proizilazi da od 2015. godine banka nije obavještavala klijenta o navodnom dugu, i da nikad od njega nije tražila odobrenje i dozvolu da to navodno potraživanje izmiri”. U saopštenju se ističe i da su “čudne okolnosti da je baš tada, kad je navodni dug napravljen, osoba koja je u banci vodila tu karticu, sklonjena sa tog radnog mjesta”.

“Čovjek koji je očigledno mešatario po banci u kojoj nije bio ovlašćeno lice, a sumnjamo i podstrekivao na krivična djela, još jednom je namjestio svoje zaposlene da ispaštaju za njegove mahinacije”, navodeno je u saopštenju DPS-a.

Prema pisanju medija, u Atlas banci je, među korisnicima platnih kartica, uspostavljena grupa stotinjak ekskluzivnih vlasnika, koji su imali specijalne privilegije da idu preko dozvoljenog limita a prvi je, kako navode mediji, bio Duško Knežević, odbjegli biznismen i vlasnik Atlas banke, koji je preko kartice iskeširao 11 miliona eura. Dnevni list Pobjeda navodi da je zaposlenima u Atlas banci bilo je strogo zabranjeno da kontaktiraju VIP klijente, koje je izabrao Knežević, a pogotovo da im šalju SMS da su prekoračili limit koji se kretao od 10.000 do čak 600.000 eura, zavisno od VIP statusa, odnosno VIP osobe po izboru Duška Kneževića.

Ukoliko neka od tih osoba znatno prekorači limit, zaposleni su bili dužni da obavijeste Kneževića, a on je odlučivao kakve će mjere da preduzme.

Ukoliko mu je neko ostao dužan, Knežević nije mogao da izmiri taj dug bez cesije tako da je, prema informacijama Pobjede iz Atlas grupe, na primjer dug Mila Đukanovića od 16.741 euro otkupila od Atlas banke još jedna članica Atlas grupe. Čak i bez znanja Đukanovića, što nije u skladu sa propisima poslovanja banke. “To se desilo nakon 2014. godine kada je Centralna banka utvrdila neregularnosti u kartičarskom i kreditnom poslovanju Atlas banke. Od tada Atlas banka više nema VIP korisnike kreditnih kartica”, navodi Pobjeda.

izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor