Abazović je poručio kolegama iz opozicije i organizatorima protesta da svi treba da odustanu od svojih maksimalističkih i partijskih zahtjeva i da budu posvećeni onome, što građani od njih traže.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, poručio je kolegama iz opozicije i organizatorima građanskih protesta “97 hiljada-Odupri se” da je veoma značajno da u ovom trenutku budu zajedno i postignu istorijski sporazum za Crnu Goru.

“Nema ništa važnije nego da pred građane stanemo odgovorno kao njihovi opozicioni predstavnici … i svi potpišemo sporazum i na taj način učinimo mogućnost da Crna Gora konačno izađe iz kriminalnih kandži u koje je zarobio postojeći režim”, istakao je Abazović na konferenciji za medije na Trgu nezavisnosti.

On je kazao da su na korak od istorijskog dogovora za Crnu Goru, koji će u potpunosti delegitimisati aktuelnu vlast.

Abazović je poručio kolegama iz opozicije i organizatorima protesta da svi treba da odustanu od svojih maksimalističkih i partijskih zahtjeva i da budu posvećeni onome, što građani od njih traže:

“Građani svojim ogromnim prisustvom, na desetine hiljada njih, koji dolaze na proteste žele dogovor. Jedini način na koji to možemo da postignemo je ako budemo zajedno. Ovo je apel i poziv svima da, ukoliko postoje neke nesuglasice da ih zajednički razriješimo”.

On je uputio apel i organizatorima protesta da, ukoliko to ne žele da čine opozicione partije, oni pozovu na zajednički sastanak na kome bi se razriješile, eventualne nesuglasice.

“Ukoliko neko želi da ide suprotno onome što su zahtjevi građana, onda definitvno nije dobronamjeran i istinski ne želi promjene u crnogorskom društvu”, rekao je Abazović.

Pozvao je građane da se sjutra okupe na trgu, odakle treba da se “brani nezavisnost crnogorskih institucija i profesionalzam, koji trenutno ne postoji”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko može biti štetno za građanske poroteste ukoliko sve opozicione partije ne potpišu Sporazum za budućnost, kazao da vjeruje da sve opozicione stranke, bez obzira na razlike koje postoje, žele da se ostvare zahtjevi koji su predviđeni Sporazumom i da su posvećeni promjenama:

“Pozivam ih da sjutra veče budu ovdje sa građanima. Ukoliko postoje neke stvari koje treba da budu korigovane, nemam ništa protiv, osim ako nisu izmjene suštinskog karaktera”.

On je kolegama iz Demokratskog fornta i SDP-a poručio da budu kao i do sada uz građane i da ostanu dosljedni onome što su više puta javno izrekli.

Iz SDP-a je saopšteno da bi Sporazum o budućnosti, koji su predložili predstavnici pokreta “Odupri se”, trebalo razmotriti na sastanku predstavnika opozicionih parlamentarnih političkih partija i nezavisnih poslanika sa organizatorima protesta.

Demokratski front je saopštio da su spremni da snažno podrže nastavak protesta, koji će biti isključivo usmjereni na traženje ostavki predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića i formiranje tehničke vlade, a ne na uslovljavanje opozicionih subjekata.