Abazović: Optužbe da smo izazvali diplomatski skandal su smiješne i maliciozne

Na današnjoj pres konferenciji tročlane crnogorske delegacije poslanika koji su prethodne nedjelje posjetli Tajvan istaknuto je da taj događaj ne predstavlja diplomatski skandal, kakvim su ga okarakterisali nemali broj medija i takozvani analitičari, već da predstavlja uobičajenu praksu u mnogim zemljama članicama EU.

To je naglasio i lider Građanskog pokreta URA i jedan od poslanika koji je boravio na Tajvanu, Dritan Abazović te naveo primjere mnogih zemalja članica EU čiji su parlamentarci i državnici posjetili ovo ostrvo na istoku.

„Postoji više dokaza koji su lako provjerljivi i na internetu – Imamo posjetu delegacije Bundestaga, iako Njemačka nema diplomatske odnose s Tajvanom; posjetu predsjednika parlameta Francuske; dvanaest britanskih parlamentaraca je razgovaralo i s predsjednicom Tajvana; Tajvan su posjetili i evropski i belgijski parlamentarci, kao i italijanski senatori; Hans fon Balen, koji je na čelu ALDA-e, je takođe predvodio delegaciju“, naglasio je Abazović.

On je priču o tzv. diplomatskom skandalu ocijenio smiješnom i malicioznom.

„Prašina se digla zato što se crnogorska zastava zavijorila ispred jedne privatne kompanije. Mi smo, lično, bili ponosni na taj čin. Svoje zastave se ne stidimo“, saopštio je Abazović na konferenciji za medije.

Abazović je naglasio da su posjetu platile državne institucije Tajvana, i da je bilo planirano da putuje pet crnogorskih parlamentaraca, ali da su poslanici DPS-a i SDP-a, odustali iz privatnih razloga. Objasnio je je da je do posjete došlo tako što je on ranije ostavrio kontakt sa zvaničnom tajvanskom kancelarijom u Budimpešti.

On je kazao i da je posjeta imala kulturno-ekonomski, a ne politički karakter. Medijima je saopštio i da je  tročlana crnogorska delegcija poslanika na Tajvanu ostvarila određene rezultate, a da je na Vladi da li će ih iskoristiti.

„Možemo odmah da dobijemo slobodni vizni režim za Tajvan, do 90 dana. Isto tako možemo da dobijemo besplatan prostor na njihovoj turističkoj berzi, koja je izuzetno velika. Odradili smo odličan posao“, istakao je Abazović.

On je izrazio žaljenje što je ovim presom zaustavljena prašina koje se digla bez razloga, kako je rekao, „zbog sujete pojedinih poslanika, zbog nekih taster-poslanika, zbog ljudi koji predstavljaju zvanične institucije a lažu na sudu“.

Na pitanje novinara da prokomentariše stav Ambasade Kine u Crnoj Gori, da ne treba dozvoliti razvijanje odnosa s tajvanskim vlastima, Abazović je odgovorio da je saglasan s ocjenom da ne treba razvijati diplomatske odnose, ali da treba razgovarati i sarađivati sa Tajvanom.

„Ako britanski parlament može da razgovara – može i crnogorski. Želimo najbolje moguće odnose Kine i Tajvana. Potpuno smo spremni i da odemo u posjetu Kini i da jednostavno objasnimo zašto smo bili u posjeti Tajvanu. Kako je moguće da Crna Gora nema nikakve diplomatske odnose s Tajvanom, a oni mogu da uđu u Crnu Goru s pasošom, bez vize? Lako je praviti hajku, a mnogo je pametnije biti informisan“, odgovorio je on.

Abazović je ocijenio kao smiješne i maliciozne, navode pojedinih medija da se crnogorska delegacija sastala s kanadskim biznismenom Piterom Mankom, koji je preminuo prije više od pola godine.

„Gospodin Stiven Pan, vlasnik lanca hotela „Ridžent“, nas je obavijestio kako je došlo do do saradnje s Mankom 2009. godine. Ružno je da se na taj način podsmijavamo ljudima koji su investirali u Crnu Gori“, istakao je on.

Na pitanje predstavnika medija da prokomentariše verbalne napade poslanika DF-a Nebojše Medojevića zbog odlaska na Tajvan, Abazović je odgovorio da su sve kritike sinhronizovane i da dolaze iz DPS-a.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović, ocijenio je da ga ne čudi saglasje DPS-a i DF-a o ovoj temi, jer ih je okarakterisao kao političke blizance.

„Poziv Abazovića sam prihvatio jer nas je boravak na Tajvanu koštao nula eura. Oni su (DPS i DF) iznijeli teške optužbe da smo dobili ogromne pare i da nismo ni ruski ni američki, već tajvanski plaćenici“, naveo je on.

Nezavisna poslanica Anka Vukićević kazala je da je posjeta Tajvanu bila konstruktivna i sadržajna i dala uporedne primjere njihovih zakonskih rješenja sa crnogorskim i to u oblasti prava radnika i Zakona o radu.

„Tajvan je primjer da prava građana i radnika nisu prepreka za uspjeh ekonomije. Posjeta je i te kako bila korisna. Od njih zaista treba učiti u mnogo čemu“, zaključila je ona.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor