Predstava „Revizor” učenika Gimanzije „Niko Rolović” studija „Dramatik” iz Bara, po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u adaptaciji i režiji Vesne Pavićević i Radinke Ćinćur, otvorila je treću noć 47. Festivala dramskih amatera Crne Gore u bjelopoljskom Centru za kulturu. Riječ je o klasičnom komadu, neprolazne vrijednosti, u izvjesnoj mjeri približenom sadašnjem trenutku, a ipak sa znatnim prisustvom onoga što karakteriše svako doba, pa i 19. vijek, kada je komedija i nastala – kazala je rediteljka Vesna Pavićević.


Izabrali smo ovaj komad jer je blizak mladima i željeli smo njime da razbijemo uvriježeni stereotip da je domaća lektira dosadna, nezanimljiva i udaljena od svakodnevnog života. Upravo ova predstva potvrđuje da prave vrijednosti nikada ne blijede i ne gube na aktuelnosti. Nevjerovatna su podudaranja današnjeg trenutka sa vremenom kada je Gogolj stvarao ovo djelo – kaže Pavićević.
Ona je dodala da je predstavljanje na 47. Festivalu dramskih amatera veliki izazov, jer je riječ o mladima koji nemaju iskustva, ali koji svakako posjeduju, kako je istakla, veliki talenat.
Mislim da smo uspjeli da djeci otvorimo nove vidike i poglede na dramu, koja je jako značajan književni žanr. Vjerujem da smo im otkrili i čari pozorišne igre na daskama koje život znače – kazala je rediteljka, podsjećajući da su na predstavi ,,Revizor” radili čak šest mjeseci.
Svoje prvo glumačko iskustvo mladi Miloš Đuranović doživio je upravo večeras, igrajući ulogu lažnog revizora.
Učešće na jednoj ovakvoj manifestaciji, zaista je od velikog značaja za razvoj dramskog stvaralaštva. Vjerujem da ćemo iskustva iz Bijelog Polja prenijeti i u naš grad i da će tamo zaživjeti ovakav festival. Radili smo mnogo i nadam se da ćemo osvojiti i neku nagradu, ako ne, ipak mi je drago što sam bio dio ove priče. Upoznao sam mnogo novih ljudi i možda će ovaj festival biti i početak moje glumačke karijere – naglasio je Đuranović.
Zahvalnicu za učešće na Festivalu, uručio je glumac Bjelopoljskog pozorišta, Miodrag Beli Rakonjac.
Nakon Barana publika FDA gledala je predstavu „Pravo kroz vjekove”, autorski projekat Milene Ivanović i Dijane Vujačić, u izvođenju učenika SEŠ „Mirko Vešović” iz Podgorice. Jedna od autorki je predstavila prikaz usvajanja jednog aspekta običajnog prava i njegovu primjenu kroz primjere krvne osvete, otmice djevojke, kroz stare crnogorske zakone, pojasnila je jedna od autorki projekta, Milena Ivanović.
Na jedan veoma zanimljiv i kreativan način učenici su dobili priliku da svoja stečena znanja dramatizuju i prikažu ih ovdje u Bijelom Polju. Zaista, drago nam je što smo imali priliku da se i ovdje predstavimo. Nagrada nam nije primarna, ali svakako da bi bila sjajan motiv za dalji rad djece, mada i samo učešće smatram dovoljnom satisfakcijom – istakla je Ivanović. Ona je dodala da su za muzički dio predstave bili zaduženi učenici Srednje elektrotehničke škole, sa kojom sarađuju.
Ona je podsjetila da učenici pravnog smjera Srednje ekonomske škole iz Podgorice, u saradnji sa mentorkama, već četiri godine rade dramatizacije teksta sa pravnog aspekta.
Svaki put se bavimo različitim temama iz pravne oblasti i zaista smo do sada bili uspješni u tome, iako nije lako raditi na ovakvim projektima, naročito što smo Dijana Vujačić i ja pravnice, a moramo se snaći i u ulozi rediteljki – kazala je Ivanović
Zahvalnicu za učešće na 47. Festivalu dramskih amatera glumcima i rediteljkama komada „Pravo kroz vjekove”, uručio je Benjamin Heldić, mladi glumac Bjelopoljskog pozorišta.