Žitelji bjelopoljskih sela koja gravitiraju na obroncima Sipanjske i Koritske visoravni upozoravaju na opasnost od insekta gundelja koji, kako tvrde, pustoši njihove šume, pišu Dnevne novine.

         Da je situacija gotovo alarmantna potvrdio je Dnevnim novinama prosvjetni radnik iz Negobratine Rifat Beganović.

„Ranijih godina ovaj insekt pričinjavao je štetu na livadama ali ove godine prosto su desetkovali šumske komplekse, prvenstveno hrastove. Odgovorno tvrdim da su napali i oputošili šume u prečniku od najmanje 100 hektara. Ukoliko se nešto hitno ne preduzme na zaštiti od ove štetočine, drveće će biti ogoljeno i na njemu neće imati lišća”, upozorava Beganović.

On navodi da su ranijih godina, kada je ovaj insekt napadao livade obavještavali nadležne čak i Biotehnički institut, ali osim preporuka druge pomoći nije bilo. „Dali su nekakve preporuke kako da se branimo, ali nijesmo se mogli odbraniti. Sada su na meti ovih štetočina šumski kompleksi, pa pozivamo stručnjake, da što hitnije reaguju i zatite nas od ove gamadi”, poručuje Beganović.

I predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ličine na obroncima Koritske visoravni Bajro Adrović izražava bojazan da će gundelj opustošiti i njihovo područje.„Već su se pojavili i kao rezultat je evidentno ogoljenje drveća. Ne znamo zaista šta da radimo pa apelujemo na stručnjake da nam pomognu u zaštiti od ove štetočine”, poručuje Adrović.

Poljoprivredni stručnjaci objašnjavaju da je majski gundelj (Melolontha) štetni insekt poznat takođe pod nazivima hrušt, majska buba, čelebugar i običan gundelj. Odrasla forma ovog insekta oštećuje nadzemne delove biljke jedući pre svega lišće, dok su larve u zemlji i one se hrane podzemnim delovima biljaka, korijenjem i krtolama. Larve ovog štetnog insekta se nazivaju još i grčice.

Šteta od larvi majskog gundelja je moguća na velikom broju biljaka u ratarstvu (kukuruz, šećerna repa), povrtarstvu (krompir), voćarstvu (maline, kupine kao i korenje drvenastih voćki), a takođe na šumama (hrast, brest, bukva, pitomi i divlji kestei dr.), livadama i pašnjacima. Majski gundelj kao odrasli insekt može biti veoma štetan jer može da nanese veliku štetu jedući lišće biljaka (najčešće na koštičavom voću) u situacijama kada im je velika brojnost prouzrokuju golobrst na voćnjaku ili u šumi.

Preventivne mjere

Preventivna mjera je uništavanje majskog gundelja mehaničkom obradom zemljišta prilikom kojeg se larve izbacuju na površinu i odatle ih kupe ptice ili stradaju usled loših vremenskih uslova (visoke ili niske temperature).

Jedna od preporuka jeste da se korijen sadnice voćke prije polaganja u zemlju potopi u neki zemljišni insekticid. Kada se u voćarstvu vrši tretman protiv larvi običnog gundelja, obično se oko voćke izbuše 4 rupe u koje se ubacuje insekticid.

Kod ratarskih kultura se može vršiti ubacivanje granuliranog ili tečnog insekticida direktno u zemlju prilikom sjetve. Potrebno je vršiti provjere koliko larvi ima na kvadratnom metru zemlje i ukoliko se primijeti da se broj povećao potrebno je djelovati.