16.7 C
Bijelo Polje
utorak, 11 maja, 2021
Home Sjever Bijelo Polje Bjelopoljac Veljko Bošković jedini međunarodni futsal sudija u Crnoj Gori (video)

Bjelopoljac Veljko Bošković jedini međunarodni futsal sudija u Crnoj Gori (video)

497
0

Video: Radio Bijelo Polje
Davne 1997. godine odsudio je prvu zvaničnu utakmicu na gradskom stadionu u Nikoljcu, a i danas se sjeća tog meča pred bjelopoljskom publikom.

„I dalje pamtim taj meč u Bijelom Polju, dobro se sjećam onog unutrašnjeg osjećaja koji vas tjera na razmišljanje o tome da li će sve biti u redu, da li ćete napraviti grešku, hoćete li sve ono što ste naučili znati da primijenite na terenu. Bio sam pomoćni sudija, a na utakmici je bio i Mišo Moračanin, tadašnji komesar Sjeverne fudbalske regije. To je čovjek koji me je uveo u ovaj posao i znao sam da je već tada vjerovao u mene i morao sam da opravdam i njegova očekivanja. Međutim, napravio sam jedan propust, nijesam svirao očiglednu ofsajd poziciju. Valjda je mnome preovladao neki strah, bio sam u bokadi, ali glavni sudija Goran Bulatović je bio iskusniji i ispravio je moju grešku“, ispričao je Bošković.

Ipak, to nije uticalo na njegovu želju da bude fudbalski sudija, niti je poremetilo njegov san o tome da jednog dana dijeli pravdu i na međunarodnim mečevima.

„Ljubav prema sportu, odnosno fudbalu, bila je odlučujuća da počnem da se bavim ovim poslom. Te davne 1996. sam došao do informacije da se organizuje kurs za fudbalske sudije, prijavio sam se i uspješno ga završio. Odmah nakon prve utakmice sam znao da je to ono što želim, iako sam znao da ovaj poziv sa sobom donosi veliku odgovornost i brojne izazove. Danas je posao sudije dio mene, ono sa čim živim i bez čega ne bih mogao da zamislim sebe, to je više od profesije, to je strast i ljubav“, rekao je Bošković.

Na početku karijere sudio je utakmice u Sjevernoj fudbalskoj regiji, a zatim zahvaljujući profesionalnosti, dobrim odlukama i kvalitetnom suđenju, Bošković je stekao pravo da sudi Republičku ligu Crne Gore, Drugu ligu i na kraju Prvu, koju se sudio tri sezone.

Međutim, zbog spleta okolnosti, Bošković je 2009. godine  prestao da sudi fudbalske mečeve. Iako je dugo žalio što je moralo tako biti, u međuvremenu je počeo da sufi futsal mečeve.

„Još 2000. godine, uporedo sa fudbalom počeo sam da sudim futsal, tako da sam zahvaljujći tome nastavio da se bavim ovom profesijom. 2008. godine dobio sam FIFA futsal grb koji imam već  13 godina i koji je zapravo maksimum onoga što možete steći kada govorimo o zvanjima u svijetu suđenja“, rekao je Bošković, koji je posljednjih sedam godina jedini međunarodni futsal sudija u Crnoj Gori.

Bošković je sudio 14 međunarodnih turnira,  ukupno 72 utakmice Lige šampiona, kvalifikacije za Svjetsko i Evropsko prvenstvo, što zapravo smatra i vrhuncem njegove karijere.

Ipak, kako je istakao, suđenje svake utamice, nevažno da li nižeg ili višeg rangatakmičenja, zahtijeva potpuno jednaku posvećenost, koncentrisanost  i profesionalnost.

„Zaista nema razike, kada svoj posao radite profesionalno. Važno je da date svoj maksimum, da doneste odluke kojima nikog nećete oštetiti. Čak i taj „pritisak“ publike na sudiju je isti, jer ga stvaraju istinski zaljubljenici u sport, vatreni navijači koji su subjektivni i koji žele pobjedu svog tima. To je nešto sa čime svi mi moramo da se nosimo, tako da sada i ne razmišljam o tome, koncentrisan sam samo na ono što se ešava na terenu“, podvukao je on.

Od te 1997. godine kada je počeo, pa do danas, kako je kazao, mnogo toga se promijenilo.

„Mijenjaju se i pravila igre, fudbal se rzavija, a i sudije moraju pratiti taj proces, usavršavati se i konstantno raditi na dodatnoj edukaciji“, rekao je Bošković.

Kako je istakao, svaki sudija, osim toga što radi na edukaciji, mora raditi na fizičkoj spremnosti.

„Jednostavno morate biti u ozbiljnoj kondiciji, ja čak treniram i četiri, pet puta sedmično, a naravno vodim računa i o ishrani, to je sastavni dio ovog posla, nešto što se podrazumijeva“, kazao je ovaj futsal sudija.

Iako su neki mišljenja da VAR ubija dušu fudbala i usporava ritam utakmice, Bošković se ne slaže sa tim stavom.

„Mislim da nam je sudijska tehnologija danas itekako potrebna, ona olakšava naš posao, jer se fudbal igra mnogo brže i jednostavno nekada ne možete biti sigurni da li ste dobro procijenili i da li je vaša odluka ispravna. Upravo u tim rizičnim situacijama morate se osloniti na tehnologiju, kako ne bi nekog oštetili. Iako se u malom fubalu VAR još uvijek ne upotrebljava, imamo najave da će ta tehnologija i na futsal mečevima početi da se primjenjuje“, rekao je Bošković.

Komentarišući aktulnu situaciju u sportu, prouzokovanu pojavom korona virusa, Bošković kaže da neće to uticati loše na sport.

„Ovo je odgvoran potez, jer nam zdravlje mora biti prioritet. Takmičenja su sa razlogom obustavljena i odložena, jer svi se u ovim trenucima moramo ponašati odgovorno, kako bi zaštitili i sebe i druge“, zaključio je Bošković.

Inače, Veljko Bošković proglašen je za najboljeg sportskog radnika u 2019. godini.

Izvor: Radio Bijelo Polje

 

Free WordPress Themes, Free Android Games