Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez kafe, no taj napitak bogat kofeinom može poslužiti za mnogo više od razbuđivanja. Osim što podiže energiju i ublažava osjećaj gladi, kafa može poslužiti i kao osvježivač vazduha.

1. Prirodno đubrivo

Prolijte ostatak kafe u saksiju s cvijećem ili povrćem kako biste očuvali biljku od parazita. Miješanje kafe sa zemljom takođe će biljku obogatiti hranjivim nutrijentima kao što su kalijum i azot koji su joj potrebni za rast.

Umjesto da u zemlju dodajete svakojake hemikalije, zalijevanje zemlje kafom potpuno je prirodan način recikliranja jer se kafa vraća u zemlju odakle je i izrasla.

2. Kockice leda sa ukusom kafe

Dok ispijate ledenu kafu u kojoj se nalazi led odlična je sve do trenutka kad se led počne topiti pa kafa poprimi razvodnjen ukus. No to se vrlo lako može promijeniti ovim jednostavnim trikom.

Ulijte ohlađenu kafu u posudicu za led, stavite u zamrzivač i voila! – kockice leda sa ukusom kafe su gotove. Ledena kafa imaće bogat ukus čak i kada se led potpuno otopi.

3. Nadoknaditi želju za šećerom

Ako ste na strogom režimu ishrane kako biste izgubili koji kilogram viška, a ne možete se odreći zaslađene kafe, umjesto šećera može poslužiti cimet. Ovaj slatkasti začin koji se koristi za pripremu kolača daće kafi specifičan blagi ukus, a ujedno riješava problem viška kalorija koje biste inače unijeli šećerom.

4. Pomaže u vježbanju

Vrhunski atletičari uvijek sa sobom imaju crnu kafu koja podiže adrenalin i ubrzava rad srca te tijelu daje energiju. Ako ste redovno u teretani i obožavate kafu, dodajte malo proteinskog praha u šoljicu crne kafe umjesto običnog mlijeka. Kafa će vam dati na izdržljivosti, a proteini će nahraniti mišiće.

5. Prirodan osvježivač vazduha

Sameljite zrnca kafe u mlinu i sipajte kafu u posudicu te stavite u frižider. Kafa djeluje poput osvježivača vazduha te će apsorbovati neprijatne mirise ustajale hrane koji se šire hladnjakom.

6. Prirodni piling

Mljevenu kafu pomiješajte s kokosovim uljem kako biste dobili prirodan piling za tijelo i lice koji će skinuti mrtve ćelije kože i učiniti kožu zdravom i svježom na pogled.

7. Pjenasta kafa bez aparata

Volite pjenastu kafu poput one iz kafića, ali nemate aparat za pjenu? Zagrejte mlijeko u mikrotalasnoj ili na šporetu, sipajte ga u bočicu i dobro protresite te ga dodajte u kafu.

8. Sveže mljevena kafa

Preferirate li svježe mljevenu kafu, ali vam se pokvario mlin, zrnca kafe možete usitniti i ručno u avanu.

9. Šta sa mrljama od kafe?

Mrlje od kafe s tepiha možete ukloniti uz pomoć sode bikarbone i vode. Tepih dobro istrljajte grubom stranom sunđera za suđe i mrlje bi trebale nestati.

10. Otjerajte komarce na otvorenom

Na tanjirić stavite komad papira i na njega pospite mljevenu kafu. Papir zapalite, a sa njim će gorjeti i kafa koja će otjerati komarce. Na isti način možete upotrijebiti i stvrdnuti talog od kafe koji ćete staviti na foliju i zapaliti ga.